Syntyvyyden väheneminen, josta seuraa työvoiman väheneminen, on todellinen ongelma koko Suomessa.

 

Pääkaupunkiseutua ongelma on kohdannut lievemmin, mutta v. 2030 ollaan täälläkin jo todellisessa pulassa. Koulutus- ja työikään tuleva väestö vähenee samalla, kun eläkkeelle lähtijöiden tahti kiihtyy. Hoitotyössä ja etenkin vanhustenhuollossa nuorien, alalle tulevien määrä on hiipunut ja alanvaihtoon houkuttelevat paremmat ansiot, kevyempi ja arvostetumpi työ.

 

Mikä siis neuvoksi?

 

Maahanmuuttajat ovat työvoimareservi, joka jää helposti käyttämättä kieli- tai kulttuuriesteiden vuoksi. Etenkin pienten lasten äidit jäävät kielitaidottomina kotiin, syrjäytyvät ja edistävät seuraavan sukupolven työttömyyttä ja syrjäytymistä.

 

Ehdotan, että maahanmuuttajien työllistymistä vanhushoivan töihin helpotetaan systemaattisella toiminnalla, jossa työtä tarjotaan kouluttamattomille ympärivuorokautisen vanhushoivan avustaviin tehtäviin. Työyhteisössä opitaan suomalaista hoitokulttuuria ja suomen kieli. Avustavien tehtävien ei tarvitse olla lopullinen työ vaan koulutusmahdollisuus hoitoalalle avataan halukkaille. Osa koulutuksesta voidaan toteuttaa oppisopimuskoulutuksena.

 

Ehdotan, että vanhushoivassa lisätään digiteknologian käyttöä! Hoitotyössä tarvitaan paitsi ihmisiä, myös teknologiaa. Vanhushoivassa tehdään nykyisin paljon työtä, jonka voisi hoitaa teknologian, digiteknologia ja robotologian avulla. Esimerkiksi henkilönostimien tulee olla helppokäyttöisiä ja niitä tulee olla riittävästi. Sama koskee hoidon muita apuvälineitä. Hoitotyön kirjaamista asiakas- ja potilastietojärjestelmiin tulee nopeuttaa ja helpottaa esim. puheentunnistuksella. Hoitoyksiköiden pyykkien, jätteiden yms. tavarankuljetuksen ja hyllyjen täytön voivat hoitaa robotit. Näin hoitajilta säästyy aikaa tärkeimpään työhön -ihmisten hoitamiseen.

 

Uuteen teknologiaan tarvitaan rahaa ja kehittämiskokeiluja sekä jo kokeiltujen mallien käyttöönottoa. Voidaan ajatella, että kallista on, mutta vielä kalliimpaa on jäädä ihmettelemään kuka meitä hoitaa vuonna 2030 ja sen jälkeen.