Matti Vanhanen kirjoitti hyvin Nurmijärvi -ilmöstä (NU 12.5). Hevoset ovat osa tätä positiivista ilmiötä.

 

Perheemme on asunut Nurmijärvellä 37 vuotta ja niistä 20 ensimmäistä olemme pitäneet hevostallia Röykässä. Ravit ja ratsastus ovat olleet meille harrastus. Vuosien aikana olemme tutustuneet lukuisiin hevosharrastajiin ja -yrittäjiin. Kunta ja hevosten kanssa toimijat voisivat tehdä tiiviimpää yhteistyötä esimerkiksi kaavoitusasioissa ja hevosilla liikkumisessa muuallakin kuin omilla mailla. Nurmijärvellä on 17 hevosta/1000 asukasta ja naapurissamme, Tuusulassa 15/1000 asukasta. Tuusulassa on suunnitelmissa mm. hevoskylä ja ratsastusreittivaraukset.

 

Hevosalan työllistävyys suoraan ja välillisesti on merkittävää: Suomessa 15.000 henkilöä. Työllistäjiä ovat talliyritykset, hevoskasvattajat, hevosten hoito- ja lääkintäpalvelut, kengitys, koulutus- ja tutkimustoiminta, terapia- ja kuntoutuspalvelut, tarvike- ja rehutuottajat, hevosmatkailu, joitakin mainitakseni.

 

Hevosharrastus on vetovoimatekijä kunnan asukkaaksi; niinhän kävi meillekin aikoinaan, kun löytyi sopiva, pieni tila. Työnteon joustot etätöineen antavat entistä enemmän mahdollisuuksia järjestellä elämää työ- ja vapaa-ajan suhteen. Hevosharrastus on jatkanut nousuaan Covid -19-taudin ilmaannuttua. Monelle nuorelle hevosharrastus on todellinen henkireikä arjen pyörityksessä.

 

Kilpailut ovat hevosihmisille usein pitkän treenaamisen tulos ja toiveiden täyttymys. Nurmijärveltä on noussut ratsastajia kansalliselle ja kansainväliselle tasolle ja maineikkaita ravureita on täällä kasvatettu, menestyksekkäästi valmennettu ja kilpailutettu. Asuupa kunnassamme yli 8000 ravikilpailuvoittoa ajanut ohjastajakin. Saavutukset ovat kunnalle maine -tekijä.

Jatkukoon hevosalojen toiminta, kunnan kanssa yhteistyössä, entistä vireämpänä tulevaisuudessa!